اقتصاد۲۴- در حالی کمتر از سه هفته تا شروع سال ۱۴۰۰ باقی مانده است، اما همچنان مشخص نیست که با گرفتاری ویروس کرونا که اکنون گام در پیک چهارم آن گذاشتهایم وضعیت سفرهای نوروزی به چه صورت خواهد بود.
بهنظر میرسد چند صباحی دیگر باید به انتظار نشست و دید در روزهای آتی چه اتفاقاتی خواهد افتاد و در نهایت ستاد ملی مقابله با کرونا چه اظهارنظری را در این باره خواهد کرد.
فارغ از اینکه ستاد ملی مقابله با کرونا چه دستورالعملی را برای جامعه صادر خواهد کرد، ولی باید بپذیرفت که بیشترین آسیب را از این موضوع، صنعت گردشگری دیده است و موضوعی که بر بحران آن میافزاید، آینده مبهم فعالان این حوزه است.
در همین رابطه، عباس مقتدایی نماینده اصفهان در مجلس یازدهم به اقتصاد۲۴ گفت: گردشگری و حمایت از آن یک اصل اساسی است که همه باید در جهت آن اقدامات لازم را انجام دهند. دولت و مجلس مسئولیتهایی دارند و در این راستا، همه باید باید کمک کنند تا راههایی را برای کمکردن این بحران که آسیب جدی به صنعت گردشگری زده است را پیدا کنیم.
وی افزود: ما در شرایطی هستیم که از یک سو منع مسافرتها بهعنوان یک اصل پذیرفته شده را از سال گذشته مطرح کردیم و حال مترصد آن هستیم تا ببینیم ستاد ملی مقابله با کرونا چه تصمیماتی خواهد گرفت. قطعاً این ستاد ماموریتهای اصلی برای تعیین خط مشیها را دارد، اما در کنار این، از رییس جمهور خواستهایم تا حمایت حداکثری از صنعت گردشگری را در دستور کار خود قرار دهد.
مقتدایی تصریح کرد: بهنظر میرسد کمکاریهای دولت برای حمایت از بخشهای آسیبدیده کاملاً مشهود است و توقع صنعت گردشگری و فعالان آن، فهم عمیق دولت از شرایط پیشآمده و رسیدگی حداکثری است، چون در این ماهها برخی رسیدگیها انجام شده است، اما حداکثری و توام با رضایت نبوده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآور شد: اولین کاری که آقای روحانی میتواند انجام دهد تا صنعت گردشگری از وضعیت بحرانی که بیش از یک سال گریبانش را گرفته تا حدی خلاصی پیدا کند، برگزاری نشستهای تخصصی با فعالان این صنعت و یافتن راهکارهایی است که از دل این جلسات درمیآید. با برگزاری جلسات هماندیشی باید فعالان این صنعت بتوانند پیشنهادهایی به دولت بدهند و احساس کنند که دولت بهدنبال حل مشکلات آنهاست، ولی الان یک چنین احساسی وجود ندارد و این خود بیشتر بر بیاعتمادی فعالان این حوزه میافزاید و از سوی دیگر بحران در این بخش را عمیقتر میکند.
وی اظهار داشت: فعلاً ستاد ملی مقابله با کرونا ماموریت دارد تا صلاحیت سفر در ایام نوروز را تایید یا رد کند؛ این در حالی است که آقای رییس جمهور باید برای جلوگیری از ورشکستگی بیشتر این صنعت، اقدامات ویژهای انجام دهد. متاسفانه جای اقدامات دولت برای صنعت گردشگری خالی است و دولتیها باید تصمیماتی بگیرند که تا حدودی رضایت فعالان این حوزه جلب شود و شرایطی بهوجود نیاید که در ماههای آتی شاهد اعلام تعطیلی کار این فعالان باشیم.
مقتدایی افزود: راهکارهایی مثل بخشودگیهای مالیاتی، ترمیم برخی از قوانین و مقررات مورد نیاز و قضایی، استفاده از ظرفیتهای قانونی که در تسهیل امتیازها میتوانیم داشته باشیم و... میتوانند به موضوع صنعت گردشگری در ایام کرونایی کمک کنند. اینکه کرونا فعلاً هست و همه بخشها آسیب دیدهاند، قبول، اما هنر دولتمردان باید کمکردن آسیب و بحران باشد. اینکه در گرفتن مالیات انعطاف به خرج داده نشود و یا وامهای اثرگذاری که بتواند گره از کار فعالان گردشگری باز کند، داده نشود، اوضاع را روز به روز وخیمتر خواهد کرد.
این نماینده اصفهان گفت: بهجای فکر کارشناسی در اتاقهای دربسته باید جلسات فراگیر با رعایت پروتکلها از بین فعالان این بخش و افراد ذینفع تشکیل شود. مطمئنم فعالان این بخش، دیدگاههایی دارند که میتوانند آینده صنعت گردشگری را تضمین کنند. نقطه ضعف اینجاست که دولت با موضوع به این پراهمیتی بهعنوان یک موضوع عادی و معمولی برخورد میکند.
وی در ادامه عنوان کرد: آقای روحانی باید بداند در حال حاضر که گردشگری در گذران بد اوضاع است و نفسش به شماره افتاده است، اگر اکنون از آن حمایت و مراقبت نکند وقتی این صنعت نابود شود مجدداً راهاندازی آن زمان و انرژی زیادی را میطلبد و هزینههای بالایی دارد و حتی عرصههای رقابتی از ما گرفته میشود.
مقتدایی افزود: ما باید همانطور که در دوران کمآبی درختهای کهنسال را با تانکر آب میدادیم اکنون هم باید این صنعت حیاتی گردشگری را ولو با تنفسهای مصنوعی زنده نگه داریم تا بتوانیم در فرصتهای بعدی آن را به نحو شایسته تقویت کنیم.
وی در پایان گفت: گلایه من این است که وزارت میراث فرهنگی و گردشگری نه تنها بهصورت عادی، بلکه پایینتر از حد معمول با این موضوع برخورد میکند. اگر در روزهای آینده به این نتیجه برسیم که دولت اراده لازم را برای حل مشکل ندارد، حتماً با بهرهگیری از ابزارهای قانونی که در اختیار مجلس است با این موضوع برخورد خواهیم کرد.